Tuesday, September 6, 2011

Esmaspäev, 5. september
Täna hommikul saime hallis oma selle veerandi tunniplaani kätte. Ma seletan lühidalt ka selle süsteemi lahti, mis meil siin on. Inglise keel, matemaatika ja maailmakirjandus kestavad läbi terve aasta ning neid on ka nädalas kõige rohkem. Edasi on iga veerand erinevad kunsti, humanitaar ja teaduse ained. Näiteks see veerand on mul teater, äri ja bioloogia.  Järgmine veerand on nende asemel nt. keemia, ajalugu ja muusika. ühesõnaga need on ained, mis kestavad vaid üks veerand.
Esimene tund oli mul teater. Mis tegelikult oli nii põnev, aga meie klass oli kuidagi nii kummaline. Ahjaa, see asi on veel ka, et igas klassis on enamasti erinevad õpilased, mitte nii nagu meil Eestis oli. Kuigi me täna ühe brasiilia poisiga avastasime, et meil absoluutselt kõik tunnid koos.
Teatri klassiruum oli selline päris väike ja hubane ning me istusime nagu enam-vähem ringis. Enne tunni algust oli väga kummaline, sest ma istusin ühe leedukaga ja kõik teised rääkisid oma vahel kas siis portugaali või vene keeles, niiet me mõlemad olime ainukesed, kes inglise keeles rääkisime.  Mõtlesime isegi, et peaks lihtsalt hakkama nüüd lambist eesti ja leedu keeles rääkima, nagu teised tegid. Tund iseenesest oli nii erinev tavalisest tunnist, kuid ma nagu sain teatri ja näitlemise kohta nii palju uut teada, et see reaalselt oli põnev. Järgmiseks tunniks jäi kodutöö ka, me peame õppima pähe mõne monoloogi konkreetsest filmist ja siis seda klassile esitama nii, nagu me täna õppisime. Ma juba tean mis ma valin, Forrest Gump, sest seal on palju sellist lihtsat, aga paeluvat juttu. (tänks ema, soovituse eest ;) ) Tegelikult me enam-vähem lihtsalt rääkisime hääldusest ja sellest, et igat keelt kõneledes liiguvad erinevad näolihased.
Teine tund oli matemaatika, kus me hakkame tõenäosust kordama. See ei tundunud väga keeruline, aga hindamise süsteem tundub palju karmim matemaatikas, kui teistes ainetes. Hindamine toimub 7-palli süsteemis, kuid meil on ka see ABCD-süsteem, mis on umbes pingutuse eest, et kuidas sa oma kodutööd teed, vähemalt nii olen mina sellest aru saanud.
Ärinduse õpetaja tundus kõige..karmim. Mitte nagu karm, aga ta andis kõige selgemini teada, mida ta meilt ootab ja mis talle ei meeldi ega sobi. XXL- suuruses õpikud saime ka kätte. Enamus õpetajad eeldavad, et me kirjutame mappidesse, niiet vihikuid siin eriti ei kasutata.
Esimene inglise keele tund oli vist kõige parem, sest õpetajaga oli hea chattida, kuigi ta andis vist kõige rohkem kodutööd? Ühe luuletuse analüüs, kuid see polnud õnneks eriti keeruline. Bioloogias oli sõnavara päris erinev. Pluss meil on juba homme(!) test, mingite sõnade peale, sest inglise keeles on need tõesti väga erinevad.
Õhtul toimus veel see tavaline majakoosolek, aga ma suutsin selle täiesti ära unustada. Skypesin Kikuga peaaegu kaks tundi ning pärast sain teada, et oli jah koosolek. Nii-nii tore oli teda näha ja täpselt selline tunne oli, nagu me oleksimegi tema külaliste toas ja chattiksime terve aja..
 Kuid see puudumine polnud õnneks nii hull, mu warden ütles, et ma ei muretseks, aga et ma järgmine kord ei unustaks ka.
Teisipäev, 06.09.11
Ehk siis päev, kui me saime veel ühe hunniku õpikuid pluss pidime ostma selle kõige keerulisema kalkulaatori, mille kasutamine Eesti koolides keelatud on. Ma üritasin seda juba tööle panna ,aga kui ma selle käima sain, siis jõudsin juba igale poole ära eksida. See on selline, mis joonistab igasuguseid jooniseid, aga õnneks hakkame me seda eraldi õppima ka. igas tunnis läksime põhimõtteliselt raamatukokku ja saime need xxl suuruses raamatud. Uue koolikoti peaksin küll nädalavahetusel hankima.
Täna oli esimene inglise keel küll äärmiselt põnev. Koguaeg kui see üks ukrainlane on klassis, vajub alati tunniteema ära ja inglise keeles näiteks arutasime feministe ja, et kas naised peaksid sõjaväes käima. Kõigil oli mingi arvamus ja no tõesti huvitav tund. Järgmises mata tunnis saime siis selle kalkuka ja õpiku, millest ma rääkisin. Saime mingi väga mõttetu kodutöö ning kui ma ütlen mõttetu, siis Eesti kodutöö juures pidin ma vähemalt mõtlema. See tõenäosuse osa on tõesti lihtne, peab lihtsalt palju ümber kirjutama. Bioloogias oli see väike töö ning ülejäänud tunni otsisime rakkude osade nimetusi ja enamus aja lappasime õpikut, et neid leida. Palju haaravam tund oli maailma kirjandus, kus taaskord läks teema eemale ning seekord siis ajaloole. Kõik rääksiid kuidas nende riigis ajalugu õpitakse ning kuidas usas ongi õppekavas ainult usa ajalugu. ma sain ka rääkida, kuidas eestis on ainult 1,5 millionit inimest ja päris naljakas oli teiste nägusid näha, sest Kiievis iseenesest on juba 6 millionit inimest ja see on ainult linn.
 Lõunapausil läksime summertowni, kust ostsin taas mingeid mappe ning edasi sõin maailma parimat vaarika-valgešokolaadi muffinit. Ma peaksin tõesti jälgima, et ma seda igapäev sööma ei hakka, sest see lihtsalt viis keele alla.
Pärast seda oli taaskord kaks inglise keele tundi, seekord teise õpetajaga ning teile vahemärkuseks ,et kõik tunnid kestavad tund aega.
Vaatasime ühte filmi nimega "Tsotsi", see räägib Lõuna-Aafrika gängsteritest ja elust seal. Kuidas inimese kasvamiskeskkond teda mõjutab ning kui suurt tolli see tema elus mängib. Päris karm film ning me päris kõike ei jõudnud ära vaadata, niiet me jätkame sellega ülehomme. Ta kohe ütles ka meile, et tema tundides hakkame me palju dokumentaale ja päris elul põhinevaid filme vaatama ning pärast arutame neid.
päeva põnevaim osa tuli siiski pärast tundide lõppu, ehk siis kell pool viis, kui hakkasid activities. Läksin ja panin oma nime kirja mägironimisse, kuid sinna saab ainult alla 10 õpilase,niiet kõik toimus loosimisega. Just hetk tagasi lugesin oma meili ning ma olin üks neljast, kes järgmine teisipäev rock-climbingut teha saab!!!! Ülejäänud kohad on hõivanud teise aasta õpilased ning kirja pani end kuskil..10 inimest? Äkki peaksin hakkama siin nüüd pokkerit või midagi mängima, sest vedamisega on mul küll hästi. kergeusklike kergenduseks pean vist ikkagi ütlema, et seda ma teha ei kavatse. (Kuigi ma kasutaks oma õnne väga hästi ära)
Kuid kuna see tutvustus kestis umbes 10 minutit ja kui ma oma nime olin ära pannud, otsustasin joogat proovima minna. tegelikult on mul päris kahju, et ma nüüd joogat teha ei saa, sest ronimine on samal ajal, kuid ma tõesti eelistan viimast. Alguses tundus küll natuke naljakas näha inimesi paljajalu mingeid kummalisi harjutusi tegemas ja üritamas oma keskmisi varbaid liigutada, kuid lõpuks oli päris rahustav(ma isegi sain lõpuks sellega hakkama, mitte küll väga edukalt, kuid enam-vähem..polnud varem millegi sellise peale isegi mõelnud)Viis mõtted kodutööst eemale ning sai ennast lõdvaks lasta. Vaid paar korda tulid pähe mõtted, et mis kummalised inimesed seda harrastavad, kuid lõpuks olin siiski rahul.
Pärast seda tulingi tuppa, vastan päeva palju paremaks tegevatele kirjakestele, mis mulle facebooki ja meilile saadetud on ning hakkan oma monoloogi homseks tunniks õppima.
Piltidel saate näha killukest Oxfordi kesklinnast. Lihtsalt mainin, et photoshopi ja kõige töötlemisega pole aega olnud tegeleda, niiet näete tavalisi pilte :)
Homme lõppeb mul kool juba kahest ja homme pole eriti mingeid activiteid ka mis ma proovida tahan, niiet homme on palju rohkem vaba aega. Ainult rahvusvahelised suhted kell kaheksa. Ma hetkel väga sillas, et ma ikkagi ronimisse sain. Neljapäev on esimene pinksi trenn ka, siis saan teada, kuhu klubisse ma võin mängima minna ning kui ma olen piisavalt hea, siis saan proovida mõnda tiimi pääseda.








2 comments:

inksu said...

1,3 mln inimest ei ole Eestis siiski veel? :D

TeisiT said...

no peaaegu 1,5 :D